Animera en tabell i PowerPoint 2007 och 2010

Jag fick en fråga häromveckan under en PowerPointkurs som gällde huruvida man kunde animera en tabell. Då animeringsfunktionerna inte är aktiva när det kommer till tabeller (till skillnad från Diagram och Smartart etc.) så behöver man trolla lite för att lyckas animera en tabell.

Till att börja med så behöver tabellen sluta vara en tabell och övergå till att vara objekt för att kunna animeras. Detta gick att göra via grupperaknappen i tidigare PPT versioner men numera så behöver tabellen först bli ett objekt som kan grupperas upp. Instruktionen nedan må verka aningens speciell men vill du få din snygga tabell animerad så går det relativt fort:

  1. Markera tabellen och tryck CTRL + X för att klippa ut den.
  2. Välj listpilen vid knappen Klistra in och välj Klistra in special.
  3. Leta upp alternativet utökad metafil och välj OK.

    Din tabell har nu klistrats in och omvandlats till en bild. För att kunna animera t ex rader eller kolumner så behöver den nu delas upp i delar. Detta gör du enligt följande:

  4. Markera din inklistrade bild (som ser ut som tabellen).
  5. Klicka på knappen Ordna och välj Dela upp grupp (I fliken start). Du får nu en varning som frågar om du vill detta. Välj OK på denna. Om din bild fortfarande inte ser ut att kunna markeras i delar så kan du behöva välja Dela upp grupp ytterligare en gång.
  6. Nu har varje cell i tabellen blivit ett eget objekt. Du kan därmed markera dessa och lägga på animeringar som med vilka objekt som helst.

Lycka till!

2 reaktion på “Animera en tabell i PowerPoint 2007 och 2010

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *