Stödlinjer och stödlinjer i Powerpoint 2010

Om du vill skapa snygga sidor med många bilder eller objekt på i Powerpoint så kan du ha nytta av att använda stödlinjer. Stödlinjerna hjälper dig att lägga objekt rakt och snyggt på en sida.

I engelska Powerpoint så heter funktionerna Gridlines och Guides men i Svenska Powerpoint så heter funktionerna Stödlinjer och Stödlinjer. De Stödlinjer som vi skall använda den här gången ligger under fliken Visa och i gruppen Visa.

Använda stödlinjer

Vitsen med stödlinjer är att objekt som du ritar eller flyttar på snäpper fast i en stödlinje. Stödlinjen är helt enkelt lite magnetisk och hjälper dig att lägga saker på rät linje.

Du kan flytta en stödlinje till rätt plats genom att peka med pilspetsen på muspekaren precis på stödlinjens streck och dra det rätt. Medan du drar så visas en siffra. Den siffra som visas är antalet centimeter (eller det mått Powerpoint har inställt som standard) som stödlinjen flyttas från centrum. Läge 0 är alltså mitt på sidan. Står det t ex 8 så är stödlinjen flyttad 8 centimeter från mitten.

Ibland kan man behöva flera stödlinjer än de två som infogas som standard. Du skapar enkelt flera kopior av din stödlinje genom att hålla ner CTRL och dra ut en ny från en befintlig. Peka på en inlagd stödlinje, håll ner CTRL och dra ut en ytterligare stödlinje som du placerar som du behöver.

Om du väljer att inte visa stödlinjer så försvinner alla stödlinjer du har lagt ut. Så snart du kryssar i funktionen igen så visas de på nytt enligt det sätt de senast användes i dokumentet du använder. Har du fått för många stödlinjer så tar du istället bort en genom att lägga den på en annan för att “smälta ihop” två till en.

 

 

 

2 reaktion på “Stödlinjer och stödlinjer i Powerpoint 2010

    • Hej, Ber om ursäkt för sent svar. Normalt sett så visas båda, oftast så är det skärmupplösningen som gör om något inte visas så prova att zooma ut eller in. Ibland krånglar stödlinjerna vid fel zoomgrad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *