Liggande staplar i Excel i omvänd ordning

En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är att liggande staplar visar staplarna i omvänd ordning mot hur en korrelerande tabell ser ut. I nedanstående bild – som är vad Excel föreslår så vill man kanske visa det bra alternativet högst upp (som tabellen visar) snarare än att göra “omvänd ordning” på diagrammet.

I axelinställningarna finns ett val som visar diagrammet i omvänd ordning men då flyttas även själva axeln till andra sidan. Följ instruktionerna nedan för att visa diagrammet i omvänd ordning utan att behövas skriva om din tabell:

  1. När du skapat ditt diagram så högerklickar du på axeln och väljer Formatera Axel.
  2. Markera kategorier i omvänd ordning och ange att Vågrät axel korsar vid maxkategori (se bild)
  3. Välj OK och ditt diagram visas så här:

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *