– Varför ska vi uppgradera till Windows 10?

Den här frågan har jag fått flera gånger senaste månaderna. Främst från IT Chefer. Den är intressant. Varför vill man uppgradera till Windows 10?

Gratis uppgradering

Det finns några uppenbara skäl. Alla som inte har volymlicens får uppgraderingen gratis. Dvs om du har Windows 7 eller Windows 8 så är det bara att uppgradera.

Vilka är skälen att uppgradera?

Här kommer några av de vanligaste skälen (med tillhörande kommentarer):

 1. Startmenyn är tillbaka
  Den startmeny som många saknade i Windows 8 är nu tillbaka i en bättre version än någonsin. Du har tillgång till program (eller appar), inställningar och “tiles” – dvs paneler som det kallas för sedan Windows 8 på ett överskådligt och bekvämt sätt. Menyn är en hybrid mellan Windows 7 och Windows 8.
 2. Sida vid sidafunktionen som dök upp i Windows 7 är avsevärt förbättrad
  Den funktion som många gillar – att snäppa fönster sida vid sida på skärmen är nu utökad till att kunna “snäppa” upp 4 fönster samtidigt. Dessutom frågar Windows efter vilket program du vill ha intill direkt när du snäppt fast ditt första.
 3. Utforskaren har nu naturlig koppling till molntjänsterna
  Nya utforskaren ger dig en bekväm “Startmeny” där du kan hitta nyligen använda mappar och filer och pinna saker du vill fästa här. Du har också en delningsflik om du vill dela ut eller se vem som har rättigheter till en plats eller en fil t ex i OneDrive
 4. Edge – ersättaren till IE
  Du kanske har hört talas om Edge? Det är den nya browsern i Windows 10. Den är snabb, bekväm och har stöd för kommentarer, urklipp och anteckningar. Den är jätteanvändbar. Ge den en chans. Här finns massor med användbara funktioner för vardagsbruk.
 5. Skriv ut till PDF. Nu finns en PDF skrivare inbyggt i Windows som gör att du kan skriva ut till PDF från alla program med utskriftsmöjligheter.

Det finns många fler nyheter som du kan ha glädje av som sökningen t ex som ligger synlig direkt från aktivitetsfältet. Flera skrivbord om du är en organisatör som vill kunna ha färdiga fönsterplaceringar i olika skrivbord och inte minst Cortana som vi ivrigt väntar på skall komma på svenska. Cortana är din röststyrda assistent och finns i hela Windows 10. Jag återkommer med fler nyheter som t ex Company Store.

En reaktion på “– Varför ska vi uppgradera till Windows 10?

 1. Hej!
  Inget av de ovan angivna skälen ger mig någon anledning till att uppgradera från Windows 7.

  1. Startmenyn har aldrig, oberoende av Windows-utgåva, varit särskilt viktig för mig. Jag är en “utforskarmänniska” och utgår till 90% från Utforskaren där jag i mappar-undermappar….. katalogiserar mina dokument, program, bilder mm utifrån ämnesområden.

  2. Att ha olika fönster sida vid sida använder jag någon enstaka gång.

  3. Se mitt svar i punkt 1. Skall jag någonsin uppgradera till ettt Windowsprogram så är ett krav att Utforskaren (gillade det gamla namnet “Filhanteraren”) är en fullständig karta över datorns innehåll som jag kan ha fullständig kontroll över. Hur är det i Windows 10?

  4. Edge… kanske är den bra men i dag föredrar jag Google.

  5. Har länge, som en absolut nödvändighet, använt mig av olika PDF-skrivare som fungerat bra.

  Datorn är för mig inte så mycket en media/spel manick utan mer en arbetsmaskin såväl i min yrkesutövning som privat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *